Защо е важно да носим поляризирани слънчеви очила?

Защо е важно да носим поляризирани слънчеви очила?

1 ноември 2019
  • Сподели:

  Поляризираните очила са специално създадени да елиминират отблясъците и да повишат усещането за контраст, което премахва напрежението от зрителния апарат и отстранява чувството на дискомфорт, което се появява най-вече при шофиране и дейности на открито.

 

  Когато светлината попадне под определен ъгъл върху повърхност като вода, сняг, пясък, мокра пътна настилка, тя се разпространява в хоризонтална посока и предизвиква заслепяващи отблясъци. Тези смущаващи окото отблясъци могат да бъдат блокирани само с поляризиращ филтър с високо качество. 


  Лесен тест за наличието на поляризация на слънчеви очила е завъртането на течно-кристални екрани (на часовници, мобилни телефони), изображението върху който се затъмнява изцяло на 90 º от изходното положение. По същия начин ако завъртите очила с поляризиращи стъкла вертикално трябва отраженията в хоризонталните повърхности да станат видими. 

Слънчевите очила с поляризационен филтър избирателно абсорбират отразената светлина и пропускат част от директните лъчи.

  Поляризираните очила са създадени за:

  • Елиминират отблясъците;
  • Повишават усещането за контраст;
  • Премахват напрежението от зврутелния апарат;
  • Отстраняват чувството на дискоморт, което се появява най- вече при шофиране и дейсности на открито;

  Пример за естествена поляризация е огледалният ефект, който се появява над водни площи и не позволява да видите какво има под повърхността. Използването на слънчеви очила с поляризация Ви осигурява възможност да гледате какво има по дъното и да се наслаждавате на истинските цветове.

  Слънчевите очила с поляризационен филтър са препоръчителни за:

  • Шофиране – отблясъците и отражението на слънчевите лъчи от плоски повърхности като покривите и стъклата на автомобилите, както и от самата пътна настилка, напрягат зрението и пречат на концентрацията върху обстановката. Поляризираните стъкла Ви лишават от този дискомфорт и напрежението в очите, което се проявява особено при по-продължителни пътувания;
  • Спортуване на открито – всички, които обичат да карат велосипед, да тичат в парка, да играят тенис на корт или просто да се разхождат сред природата могат да се възползват от предимствата на поляризираните слънчеви очила. По-добрата видимост, която осигуряват, ще Ви позволи да постигнете по-добри резултати на спортния терен или да се насладите по-пълноценно на почивката си;
  • Риболов и водни спортове – Поляризираните слънчеви очила са незаменим помощник на любителите на риболова, защото елиминират отблясъците от водната повърхност и Ви позволяват да видите ясно какво има под повърхността;