Кои са най- застрашени от синьо- виолетовите лъчи? Симптоми? Как да се предпазим?

Кои са най- застрашени от синьо- виолетовите лъчи? Симптоми? Как да се предпазим?

17 ноември 2020
 • Сподели:

Синьо- виолетовата светлина е навсякъде:

 • На открито- през цялата година, независимо от климатичните условия( слънчево, облачно, дъждовно време) навсякъде около нас има синьо-виолетова светлина.
 • На закрито (източници на LED светлина- модерни осветителни тела и монитори, смартфони, таблети, енергоспестяващи крушки и др.)

 

Най- застрашени от вредните синьо- виолетови лъчи са:

 • Очите на децата под 10 години са все още в етап на развитие, поради което вредната светлина е особено опасна за тях. Вътреочните лещи и роговицата в този период са все още много прозрачни и тънки, поради което лесно прониква голямо количество синьо- виолетова светлина до клетките на ретината.

 

 • Хората, които използват компютър или са изложени на изкуствено осветление повече от 2 часа на ден. 

 

 • След 45 години естествените защитни способности на очите спадат, докато чувствителността на ретината към синьо- виолетовата светлина се увеличава.

 

Симптоми:

Ако прекарвате часове на ден пред екрана на компютъра и усетите симптоми като болка в очите, парене, болки във врата, замъгляване на зрението, или пулсиране на главата, това може да се дължи на преумора на очите ви.

На медицински език това се нарича "синдром на компютърното зрение", и се появява в резултат на комбинацията между ярката подсветка на монитора, отблясъка, и взирането в дисплея за продължително време.

 

Решение на проблема:

 • Използвайте очила със защитни стъкла срещу вредната синьо- виолетовата светлина.
 •  Нагласете позицията на вашия монитор:

  Неправилната позицията на монитора оказва голямо влияние за напрежението на очите. За оптимален комфорт, вашият монитор трябва да бъде на около 70-80 см разстояние от очите ви. Освен това, горната част на монитора ви трябва да бъде на нивото на очите ви, тъй като трябва да гледате надолу докато работите, а не нагоре.

 •  Нагласете осветлението:

  Офис, в който има твърде много изкуствена или естествена светлина може да се окаже проблем за вас ако се създават отблясъци на монитора, тъй като те бързо ще уморят очите ви. Така че, ако можете, изключете всички флуоресцентни лампи и позиционирайте вашия компютър така, че всяка светлина да идва от двете страни на вашия монитор. Светлината никога не трябва да бъде насочена зад или пред екрана.

 • Използвайте правилото 20-20-20:

  Ето какво гласи това правило: на всеки 20 минути насочете погледа си към обект, който е на около 20 фута (6 метра) от вас, и се взирайте в него 20 секунди. Ако имате нужда от автоматизирано напомняне за тези почивки използвайте програми като BreakTaker for Windows, или Time Out for Mac.

Защитата на очите срещу синьо- виолетовата светлина е  препоръчителна всеки ден и през цялата година!